Gasoline - Med bensin i blodet

Alla inlägg under mars 2011

Av Lyllan Blogglus - 7 mars 2011 18:00

Jag är en obotligt nyfiken person som vill veta allting om allt och alla. Igår när jag hade köpt jäst så slog det mig först att det måste lukta otroligt äckligt i en jästfabrik, och senare började jag fundera på hur jästen tillverkas. Därför tog jag reda på lite om hur man gör, gick in på Kornjäst hemsida och fick fram detta;


Jästtillverkning är inte en tillverkning i traditionell mening, utan en odlingsprocess. Processen syftar till att ge jästcellerna exakt de betingelser som främjar god tillväxt, men framför allt ger jästen de egenskaper som behövs vid bakning. Det innebär en ren miljö, rätt temperatur, rätt surhet, rent vatten, luft, betsockermelass, ammoniak, fosforsyra, magnesiumsulfat och vitaminet biotin. Detta är naturens egna byggstenar som  doseras med stor noggrannhet.

 

Odling i slutna system
Odlingsprocessen börjar med en frystorkad ymp med några milligram jästceller som väcks till liv genom att tillsätta näring. Redan efter några timmar har cellerna förökat sig så mycket att de kräver större utrymme. De flyttas då till en jästank. Efterhand som de fortsätter att föröka sig flyttas de till allt större jästankar.
Detta är hämtat från http://www.kaka.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5719&Main_5717=5719&Content_5719=5723:0:10,2356:1:0:0:::0:0


Efter en vecka har startkulturen på några milligram vuxit till 150 ton jästmassa. När jästmassan kyls ner slutar tillväxten och jästsvamparna kan separeras från restprodukten, den så kallade vörten. Därefter urvattnas jästen, så att den får en konsistens som går att förpacka.


Vid paketeringen är torrsubstansen knappt 30%. En mindre del av färskjästen torkas till torrjäst med 95% torrsubstans.


Odlingsprocessen med förflyttning mellan olika jästankar sker i helt slutna system och är avancerad bioteknik.




Mycket intressant...


Av Lyllan Blogglus - 6 mars 2011 12:12

Ja, nu jäklar får jag skärpa mig, det här går ju inte!


Då jag har praktik i Laxå för tillfället och inte heller har bott hemma så har det blivit dåligt med bloggandet. Idag ska jag därför blogga en massa förtidsinställda inlägg, så det inte blir så himla tomt här.


Vi får se vad jag hittar på, men några inlägg, förhoppningsvis för minst en vecka framåt, borde jag kunna knopa ihop.


Ha en underbart bra dag ute i det fina vårvädret!  


Presentation


I am what I am and Im gonna keep on bopping that way

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Har du körkort
 Håller på med det
 Nej, klarar mig bra ändå
 Vad ska jag med det till om andra skjutsar mig?
 Ja, med prövotid
 Ja, rutinerad förare.
 Ja, men inget jag använder
 Försöker ta men klarar det aldrig

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Senaste inläggen

Kärlek

Daisypath Anniversary tickers

Länkar

Toel - Ge mig gärna mat

Sök i bloggen

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Hitta hit!

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Ovido - Quiz & Flashcards